Hola families!
Avui us portem un tema prou important, què és l’assetjament?
Assetjar un company o companya és tractar-lo o tractar-la malament de manera continuada aprofitant-nos de la nostra força o influència per atemorir. De quina manera es pot assetjar algú? Per exemple, pegant-lo, insultant-lo o bé amb burles. Però l’assetjament també és aprofitar-se d’algú perquè faci les coses que vols, si li agafes algunes de les seves coses per la força o si no deixes que participi en els teus jocs.
Des del Super 3 tenen una serie de recursos per compartir amb les families i per treballar-ho dins les aules. Hi ha per diverses edats, i nosaltres hem fet una selecció pels infants de la nostre escola.
No s’hi val aprofitar-se de l’altre
Els protagonistes són dos animals: un jaguar i un conill. El jaguar és més fort i empaita i espanta el conill. A vegades, els més grans s’aprofiten dels més petits.
De debó que son bromes?
No et pensis que l’assetjament només passa perquè n’hi ha un que té més força. Els cops no són l’única cosa que ens fa mal. També les paraules poden ferir els nostres sentiments. O una broma de mal gust que es repeteix. El rei burleta, el protagonista d’aquest conte, sempre se’n riu dels altres, però et sembla que els altres riuen amb ell?
Demana ajuda; Si algú t’està fent mal de manera continuada a l’escola, ho has d’explicar
Busca una persona en qui confiïs, un amic o una amiga. Confia en els adults que et poden ajudar a resoldre la situació: el mestre o la mestra, i, per descomptat, els pares. Encara que sembli difícil, busca la força que segur que tens dins teu, com en aquesta història “El cant de la Sireneta”.
I tu t’enrabies com el Tim? Què fas quan t’enfades? Crides, saltes, et poses a córrer?
És difícil acceptar que les coses no sempre surten bé, oi? Però és important que aprenguem a fer-ho i, sobretot, a no fer mal als altres pel fet de no poder resoldre els nostres problemes. Si no ho pots fer sol, demana ajuda a les persones en qui confiïs. Fixa’t en el Tim, capficat i enfadat perquè no podia tocar a la banda i al final…
Els espectadors
Potser alguna vegada has vist alguna situació en què un company o companya era víctima d’una agressió per part d’algú altre. I no has fet res. T’ha fet por o vergonya dir alguna cosa. T’has convertit en espectador o espectadora de la situació. I això tampoc és bo. Has de confiar en tu mateix i no deixar-te influir. Si alguna cosa no t’agrada o trobes que no està bé, ho has de dir. No facis com els dos pagesos del conte “El dir de la gent”.
Els defensors
És quan segueixes els teus sentiments i no et deixes influir, que sents la necessitat d’ajudar el company o companya que està rebent l’assetjament. T’has convertit en un defensor o defensora de la víctima. T’has convertit en l’avi tot orelles del conte.
Identificar l’assetjament
En aquesta història, “Patim, patam, patum, en Patufet i la seva amiga Estel”, trobaràs tots els personatges que hem descrit fins ara: la víctima, els agressors, els espectadors i la defensora. Sabries identificar-los a tots? .
L’assetjament es cosa de tots
També és cosa teva. Quin paper vols tenir quan vegis una situació d’assetjament? Faràs com si no passés res i miraràs cap a una altra banda? Et sumaràs a l’agressió? O ajudaràs la víctima? També pots buscar ajuda per no enfrontar-t’hi sol. Què hauria passat si cada porquet s’hagués enfrontat tot sol al llop en lloc de continuar junts? Com hauria canviat, el conte?.
Empatia
L’empatia ens ajuda a posar-nos en el lloc de l’altre. Et pots posar en el lloc de la víctima, veure que pateix i ajudar-la davant els agressors. Però també pots ajudar els agressors i ajudar-los a canviar la seva actitud davant la resta de companys. En el conte “Et necessito, Ventafocs”, què fa la Ventafocs quan li demanen ajuda? .
La clau, conviure i respectar
Tots tenim dret que ens tractin bé i tots tenim el deure de tractar bé els altres. El respecte suposa reconèixer que les persones tenen drets. També suposa que valores la manera de ser, l’opinió i la manera de pensar dels altres. El respecte és bàsic per viure a la nostra societat. Fixa’t en el comportament de la Rínxols d’Or al conte “No tot és teu, Rínxols d’Or”. Quan t’agrada més?.
Podeu ampliar la videoteca del Super 3 aquí.
Despres també comentar-vos que hi ha una programació especial al Info-k on parlen del bulling i ciberbulling. Des del link trobareu molta informació al respecte.
També podeu trobar un espai al web on tracten temes molt importants com la diversitat sexual, amb 5 curtmetratges, candidats als Premis Gaudí amb el nom de “Cua de sirena”
Ens faciliten un telèfon actiu 24h per prevenir i detectar els maltractaments d’infants i adolescents:
116111 Infància Respon
Esperem que sigui de la vostra utilitat.
Comisió de Coeducació i Cultural
Bibliografia